Olej z ryb i wpływ na zdrowie – czy warto zacząć suplementację?

Olej z ryb należy do najczęściej kupowanych suplementów diety.

A to wszystko za sprawą kwasów tłuszczowych omega 3 – które wykazują niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Jednak o jakich korzyściach mowa? Czy olej z ryb przynosi zauważalne efekty? Zapraszamy do artykułu.

Czym jest olej z ryb?

Jest to tłuszcz ekstrahowany z tkanki rybnej. Pochodzi zwykle od tłustych ryb, takich jak makrela, śledź czy tuńczyk, choć najczęściej jest pozyskiwany z wątroby dorsza.

Co ciekawe, kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią zwykle około 30% oleju z ryb. Resztę stanowią inne tłuszcze, a także witamina A oraz D.

Najważniejszymi substancjami w olejach z ryb są kwasy EPA i DHA, frakcje omega-3, których próżno szukać w roślinach.

Olej z ryb zawiera dużą ilość kwasów omega-3

Z tego względu Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie 1-2 ryb tygodniowo, by uzupełnić podaż omega-3 w diecie.

Jeżeli jednak nie spożywasz ryb tak często lub Twoje kubki smakowe od nich stronią, najlepiej rozpocząć suplementację olejem, który zawiera wszystko co najlepsze w rybach.

No właśnie – dlaczego warto rozpocząć suplementację olejem rybim?


Szczuplejsza sylwetka

Na całym świecie prawie 40% dorosłych ma nadwagę, a 13% jest otyłych.

To z kolei prowadzi do stanów zapalnych i licznych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, nowotwory czy miażdżyca.

Badania wykazały, że przyjmowanie oleju z ryb może poprawić skład ciała, szczególnie w połączeniu z ćwiczeniami.

Analiza 21 prac naukowych pokazała, że suplementacja zmniejsza obwód talii oraz stosunek talii do bioder u osób otyłych.

Warto wspomnieć, że efekty są widoczne szczególnie u osób niewytrenowanych.


Zdrowsze serce

Olej z ryb świetnie wpływa na kondycję serca oraz profil lipidowy.

Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą więcej ryb, chorują rzadziej na choroby sercowe.

Dzieje się tak z kilku względów:

  • Suplementacja olejem rybim zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
  • Ponadto obniża poziom trójglicerydów nawet o 30%.
  • W dodatku redukuje ciśnienie krwi, szczególnie u osób z nadciśnieniem.

Niektóre badania sugerują również, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju rybim hamuje zwężanie naczyń krwionośnych, a także zmniejszają arytmie u narażonych osób.


Piękniejsza skóra

Skóra jest zwierciadłem stanów zapalnych oraz stresu oksydacyjnego w organizmie.

Zawiera w sobie dużą ilość omega-3 i nie bez powodu – jest to największy organ w naszym ciele, który jest nieustannie narażony na uszkodzenia oksydacyjne, na przykład pod wpływem promieniowania słonecznego.

Istnieje szereg badań, potwierdzających korzystny wpływ oleju rybnego na łuszczycę oraz atopowe zapalenie skóry.


Sprawniejsza wątroba

Któż w dzisiejszych czasach nie chciałby mieć bardziej wydajnej wątroby? 🙂

Olej rybi poprawia czynność wątroby oraz redukuje stany zapalne. Badania wykazały, że suplementacja zmniejsza objawy niealkoholowego stłuszczenia wątroby.


Wydajniejszy umysł

Wpływ oleju rybiego na ludzi mózg jest bardzo szeroki.

Z jednej strony, poprawia nastrój i samopoczucie.

Z drugiej strony, badania pokazują, że redukuje również objawy depresji.

Ponadto zmniejsza ryzyko i objawy chorób psychicznych, takich  jak choroba afektywna dwubiegunowa oraz schizofrenia.


Zdrowsze płuca

Wiele badań wykazuje, że olej z ryb zmniejsza objawy astmy. Ponadto redukuje ryzyko wystąpienia tej choroby o 24-29%.

W dodatku suplementy oleju z ryb przyjmowane w trakcie ciąży zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u niemowląt.


Dawkowanie

Dawka jest zależna od wieku oraz stanu zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca 200 – 500 mg EPA i DHA dziennie. W przypadku ciężarnych i karmiących kobiet oraz ludzi z chorobami serca, dawka powinna być zwiększona.

W zależności od stężenia, zalecana dawka odpowiada ok. 1 g kwasów tłuszczowych omega-3. Warto zwrócić uwagę na etykietę, żeby sprawdzić jaka jest faktyczna zawartość dwóch powyższych związków.

Olej z ryb jest podatny na jełczenie, dlatego powinien być trzymany z dala od światła, najlepiej w chłodnej temperaturze. Dzięki temu zapobiegamy procesowi utleniania, który dyskredytuje korzyści płynące z suplementacji.

Najlepiej przyjmować dawkę wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcz, by zwiększyć dodatkowo wchłanianie kwasów omega-3.


Podsumowanie

W artykule wymieniliśmy tylko ułamek korzyści, jaki oferuje nam olej z ryb.

Działa przeciwzapalnie, usprawnia umysł, wpływa korzystnie na serce, a także zmniejsza ryzyko wielu chorób.

Jeżeli nie spożywasz 1-2 tłustych ryb tygodniowo, rozważ suplementację, a Twoje zdrowie Ci podziękuje!

Zapraszamy do przeczytania pozostałych artykułów, gdzie znajdziecie opisy preparatów używanych w naszych kroplówkach.

Źródła:
http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/obesity_text/en/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3773450/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490962
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20631323
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16552404
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17502874
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4646500/#pone.0142652.ref016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12351465
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2691812
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9571330
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21924882
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25122648
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8339414
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26817716
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22317966
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16267249
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25387473
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18640689
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20124114
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26263244
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11356585
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10232294
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2893189
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2563604
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14657879
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22023985
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15983189
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18277895
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18485485
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178115003844
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827145/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674903022711
http://www.who.int/nutrition/topics/5_population_nutrient/en/index13.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2847723