Witamina C – czy warto ją dodatkowo przyjmować?

Witamina C (kwas l-askorbinowy) pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Nie jest przez nas produkowana, co oznacza, że musi być na bieżąco dostarczana wraz z pożywieniem.

Jest rozpuszczalna w wodzie i znajduje się w wielu owocach oraz warzywach. Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.

Są jednak sytuacje, w których podaż z diety nie jest wystarczająca. Wiele osób sięga wtedy po suplementy lub wlewy dożylne. Jednak czy suplementacja może przynieść dodatkowe korzyści? O tym w dzisiejszym artykule.

Witamina C – kto jest narażony na niedobór?

Zdrowe osoby przyjmują odpowiednią ilość witaminy C wraz z dietą, więc dodatkowa suplementacja nie przyniesie żadnych korzyści.

Zupełnie inaczej sprawa wygląda z osobami chorymi, dlatego zaraz przeanalizujemy badania, które pokazują zastosowanie witaminy C w danych jednostkach chorobowych. Co ciekawe, korzyści mogą odnotować również sportowcy, którzy prowadzą bardzo intensywne treningi.

Witamina C jest silnym antyoksydantem

Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, to molekuły wzmacniające układ odpornościowy. Nie dopuszczają do nadmiernego stresu oksydacyjnego, który jest powiązany z wieloma przewlekłymi chorobami.

Badania pokazują, że dostarczanie większej ilości witaminy C zwiększa poziom antyoksydantów w krwiobiegu nawet o jedną trzecią, dzięki czemu organizm efektywniej zwalcza stany zapalne.

Pomaga w walce z nadciśnieniem

Co trzecia osoba w USA ma problemy z wysokim ciśnieniem krwi.

Niestety nadciśnienie zwiększa ryzyko chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na świecie.

Badania pokazują, że witamina C obniża ciśnienie krwi – nawet u osób, które nie mają problemów z nadciśnieniem!

Co więcej, analiza 29 badań na ludziach wykazała, że ​​przyjmowanie witaminy C powoduje obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 3,84 mmHg i rozkurczowego ciśnienia krwi o 1,48 mmHg u zdrowych dorosłych osób.

Z kolei u osób z nadciśnieniem, kwas askorbinowy obniżył skurczowe ciśnienie krwi o 4,85 mmHg, a rozkurczowe o 1,67 mmHg.

Witamina C obniża ciśnienie krwi, zarówno u osób chorych, jak i zdrowych.

Obniża cholesterol LDL i trójglicerydy

Witamina C może pomóc nie tylko pod kątem ciśnienia – jak się okazało, wpływa korzystnie na całą gospodarkę lipidową.

Na przykład analiza dziewięciu badań z udziałem 293 172 uczestników wykazała, że ​​po 10 latach osoby przyjmujące co najmniej 700 mg witaminy C dziennie, miały o 25% niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do osób, które nie stosowały suplementacji.

Inna analiza 13 badań stwierdziła, że przyjmowanie co najmniej 500 mg kwasu askorbinowego dziennie zmniejszyło „zły” cholesterol LDL o około 7,9 mg / dl, a trójglicerydy o 20,1 mg / dl.

Z tego względu witamina C bez wątpienia zmniejsza ryzyko chorób serca – zarówno od strony ciśnienia, jak i profilu lipidowego.

Redukuje poziom kwasu moczowego

Dna moczanowa to choroba, która dotyka około 4% populacji zachodniej. Jest bardzo bolesna i obejmuje stany zapalne stawów. Objawy ujawniają się, gdy we krwi jest za dużo kwasu moczowego.

W kilku badaniach wykazano, że witamina C może pomóc w obniżeniu poziomu kwasu moczowego, a w konsekwencji chronić przed atakami dny moczanowej.

Na przykład badanie przeprowadzone na 1 387 mężczyznach wykazało, że osoby spożywające najwięcej kwasu askorbinowego miały znacząco niższy poziom kwasu moczowego.

W innej pracy naukowej, przebadano 46994 zdrowych mężczyzn w wieku 20 lat. Osoby przyjmujące witaminę C miały o 44% niższe ryzyko dny moczanowej.

Ponadto, analiza 13 badań klinicznych wykazała, że ​​przyjmowanie kwasu askorbinowego przez 30 dni znacznie zmniejszało poziom kwasu moczowego we krwi, w porównaniu z placebo.

Inne korzyści

Witamina C została poddana wielu badaniom. By artykuł nie zajął połowy Internetu, przedstawimy treściwie pozostałe korzyści płynące z przyjmowania witaminy C.

  • Usprawnia funkcjonowanie białych krwinek
  • Zwiększa wchłanianie żelaza
  • Hamuje zaniki pamięci związane z procesem starzenia

Warto wspomnieć, że niektóre korzyści są tylko częściowo potwierdzane przez badania:

  • Zmniejsza nasilenie przeziębienia i czas powrotu do zdrowia
  • Redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory
  • Chroni przed chorobami oczu
  • Zmniejsza objawy zatrucia ołowiem

Podsumowanie

Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie.

Dodatkowa suplementacja przynosi efekty szczególnie u osób chorych. Wykazano bowiem, że  kwas askorbinowy zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni przed atakami dny moczanowej, poprawia odporność, redukuje ryzyko demencji i wiele innych.

Pamiętaj, że jeżeli przyjmujesz witaminę C, by wyleczyć chorobę – najpierw skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Dodatkowa suplementacja to świetny i prosty sposób, gdy masz problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego z diety. Witamina C dostępna jest w postaci kapsułek, proszków lub wlewów dożylnych, które cechują się największą wchłanialnością.

Źródła:
https://journals.humankinetics.com/doi/abs/10.1123/ijsn.7.1.1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12805247
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23675073
https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/295497/
https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12564647
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18277182
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19674720
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21800283
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569453
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19273781
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200263
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10799377
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1642785
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157026
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584998001324
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(74)91874-1/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23305823
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19221412
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6842805/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9663403/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26634093
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19923367
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22696344
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4866087/