Kroplówka multiwitamina z minerałami - cenne wsparcie dla organizmu
Facebook Instagram

Kroplówka multiwitamina z minerałami

Witaminy są związkami organicznymi, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Muszą być one dostarczane egzogennie, czyli „z zewnątrz”. Wynika to z faktu, że nasz ustrój nie jest w stanie ich samodzielnie syntezować. Potrzebne są one do wielu procesów metabolicznych takich jak synteza białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Dodatkowo biorą udział w innych podstawowych procesach, jak na przykład reakcjach łańcucha oddechowego, w wyniku których powstaje potrzebna nam energia. Oprócz witamin niezbędnymi dla naszego życia związkami są minerały. Stanowią one około trzech kilogramów masy ciała zdrowego człowieka. Możemy podzielić je na makro- i mikroskładniki. Do makroskładników zaliczamy pierwiastki takie jak wapń, magnez, potas, sód, chlor, fosfor oraz siarka. Zapotrzebowanie na mikroskładniki jest dużo mniejsze. Zaliczamy do nich cynk, miedź, żelazo, selen, mangan, fluor i jod. Składniki mineralne, podobnie jak witaminy, są niezbędne dla naszego funkcjonowania. Stanowią one budulec dla zębów, paznokci, kości i włosów (wapń, fosfor, magnez, siarka, fluor), odgrywają też rolę w utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Wchodzą również w skład płynów ustrojowych takich jak krew czy płyn mózgowo-rdzeniowy.

Wlewy witaminowo-mineralne gwarantują bardzo wysoką przyswajalność

Droga podania preparatów, zawierających witaminy i minerały, ma ogromne znaczenie. Biodostępność, czyli przyswajanie, może różnić się diametralnie między poszczególnymi formami administracji preparatów. Podanie doustne jest często obarczone stratami. W przypadku podania wlewu witaminowo-mineralnego mamy pewność, że uzupełniliśmy wszystkie niedobory. U części osób odmienna fizjologia, choroby w obrębie układu pokarmowego, a także niektóre z przyjmowanych leków, mogą powodować niedobory witamin oraz składników mineralnych. Często dochodzi do pogorszenia kondycji osób, które nie są w stanie pokryć zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki. Znaczne niedobory mogą być spowodowane polifarmakoterapią (czyli stosowaniem dużej ilości leków jednocześnie), która może upośledzać wrażliwość na bodźce smakowe i węchowe. Wypadkowo prowadzi to do obniżenia łaknienia u danej osoby i powstaje wówczas błędne koło. Należy zwrócić również uwagę na fakt, że przyjęte doustnie witaminy i minerały mogą ze sobą konkurować i wzajemnie zmniejszać swoje wchłanianie. Podanie dożylne pozwala tego uniknąć. Wlewy witaminowo-mineralne nie są przeznaczone tylko i wyłącznie dla osób chorych. Każdy człowiek, dbający o swoje zdrowie, odniesie korzyść z uzupełnienia niedoborów witamin i minerałów.

Choroby układu pokarmowego – największy wróg przyswajalności

Choroby przewodu pokarmowego mogą prowadzić do ograniczenia wchłaniania ważnych składników diety. Najczęściej w krajach europejskich są to schorzenia takie jak: choroba refluksowa przełyku, zakażenie Helicobacter pylori, przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, parodontoza, niestrawność i uszkodzenie błon śluzowych, które powstało w wyniku stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Należy również nadmienić, że nieprawidłowa dieta, która jest niedoborowa, generuje ryzyko zachorowania na jedną z chorób żywieniowozależnych, do których należy choroba niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, wole endemiczne, czy nawet choroby nowotworowe.

Jakich witamin i minerałów brakuje Polakom?

Zła dieta, spożywanie alkoholu, wymienione wcześniej choroby – każdy z tych czynników może powodować niedobory witamin i minerałów. Przykładowo: niedobór wapnia i witaminy D należy do żywieniowych czynników ryzyka rozwoju osteoporozy, prowadzącej do zwiększonego ryzyka złamań kości. Złamania osteoporotyczne są niewspółmierne do sił je wywołujących i najczęściej występują po upadku z wysokości własnej, na przykład w wyniku potknięcia się. Niedobór cynku spowodowany jest głównie znacznym obniżeniem spożycia tego składnika, zwłaszcza wśród mężczyzn. Oznakami patofizjologicznymi niedoboru tego pierwiastka są: utrata łaknienia, zaburzenia w odczuwaniu smaków i zapachów, wypadanie włosów, tendencje do krwotoków, niskie ciśnienie tętnicze krwi oraz hipotermia. Konsekwencjami niedoboru cynku w organizmie mogą być także: zaburzenia układu immunologicznego, anoreksja, opóźnienie gojenia się ran czy zaburzenia psychiczne. Wspomniane wcześniej choroby przewodu pokarmowego mogą być przyczyną niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego. Są to ważne związki, gdyż uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek, a ich niedobór skutkuje rozwojem niedokrwistości megaloblastycznej. Niedobory kwasu foliowego mogą podwyższać poziom homocysteiny w surowicy, a wówczas dochodzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych. Ponadto niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego zwiększają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów oraz mogą powodować zaburzenia funkcji poznawczych.