Kroplówka oliphenolii - skuteczna pomoc dla Twojego zdrowia!
Facebook Instagram

Kroplówka oliphenolii

Oliphenolia jest innowacyjnym preparatem, który został wyprodukowany we współpracy z farmą oliwek Fattoria La Vialla w Toskanii. To połączenie starannie wyselekcjonowanych roślin z zaawansowaną wiedzą farmaceutyczną, które pozwoliło w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w drzewie oliwnym. Dlaczego kroplówka Oliphenolii jest tak niezwykła? Stanowi ona bogaty koktajl polifenoli, dostarczanych bezpośrednio do naszego organizmu. Ich dobroczynne działanie zostało wielokrotnie udowodnione w badaniach naukowych – nie tylko spowalniają starzenie się organizmu, ale także wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne.

Oliphenolia – odżywcza moc polifenoli

Zapewne każdy z nas słyszał o zaletach diety śródziemnomorskiej, dzięki której mieszkańcy tych terenów cieszą się zdrowiem i długim życiem. Wykazano, że jej stosowanie związane jest z obniżeniem ryzyka zapadnięcia na niektóre choroby przewlekłe takie jak: cukrzyca typu 2, schorzenia sercowo-naczyniowe czy choroby nowotworowe. Oliwa z oliwek stanowi fundament tej diety i to właśnie jej przypisuje się owe cudowne właściwości.

Oliphenolia to preparat na bazie produktu ubocznego, powstałego w procesie tłoczenia oliwy z oliwek – wody wegetacyjnej. Jest ona bogata w polifenole, których stężenie jest 20-krotnie wyższe niż w oliwie z pierwszego tłoczenia. W skład kompleksu wchodzi przede wszystkim hydroksytyrozol, ale zawiera on także duże stężenia werbaskozydu, tyrozolu, kwasu chlorogenowego czy aglikonu oleuropeiny. Początkowo mieszanina ta była używana do suplementacji doustnej, jednak podaż Oliphenolii w formie kroplówki dożylnej jest o wiele skuteczniejsza.

Zadbaj o zdrowie swoich naczyń krwionośnych!

Liczne publikacje naukowe opisują pozytywny wpływ polifenoli pochodzących z drzewa oliwnego na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Na pierwszy plan wysuwa się ich silne działanie przeciwmiażdżycowe. Hydroksytyrozol i oleuropeina, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, zmniejszają oksydację cholesterolu LDL nawet o 35%! Zapobiega to nadmiernemu odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Dodatkowo, tyrozol oraz jego pochodne, są w stanie łagodzić stany zapalne toczące się w śródbłonku naczyniowym.

Kroplówki z Oliphenolii mogą być także pomocne w walce z nadciśnieniem tętniczym. Badania wykazały, że osoby będące w I stadium tej choroby i suplementujące polifenole, osiągnęły spadki wartości ciśnienia tętniczego porównywalne z tymi, które osiągane były przy terapii lekami na nadciśnienie. Należy jednak podkreślić, że obniżenie ciśnienia występowało jedynie u osób z nieprawidłowymi jego wartościami. 

Kroplówka z Oliphenolii jako profilaktyka nowotworowa

Od dawna wiadomo, że przewlekły stres oksydacyjny, poprzez uszkadzanie komórek, przyczynia się do rozwoju nowotworów. Udowodniono, że nawet niskie dawki polifenoli otrzymanych z drzewa oliwnego, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych i azotowych. Poprzez suplementację osiągnięto spadek stężenia 8-oxo-dG (swoistego markera poziomu stresu oksydacyjnego) o 51%. Ciągle trwają także intensywne badania, które sugerują wpływ polifenoli na zahamowanie proliferacji komórek nowotworowych lub aktywację ich apoptozy. Rak piersi, trzustki czy jelita grubego – to tylko niektóre choroby, których łagodniejszy przebieg może zależeć od podaży polifenoli. 

Neuroprotekcyjne działanie polifenoli

Choroba Parkinsona i choroba Alzheimera to jedne z najbardziej poważnych schorzeń neurodegeneracyjnych. Współczesna medycyna nie odkryła dotąd skutecznego leku, a stan chorych osób stopniowo ulega pogorszeniu. Przebieg tych chorób objawia się między innymi zwiększonym poziomem stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego w komórkach nerwowych. Publikacje wskazują, że polifenole uzyskiwane z drzewa oliwnego, mogą stanowić zarówno prewencję, jak i element terapii schorzeń neurodegeneracyjnych. Kilkumiesięczna suplementacja może zmniejszyć poziom patologicznego beta-amyloidu i białka tau w mózgu, dzięki czemu poprawiają się funkcje kognitywne. Dodatkowo, polifenole są w stanie poprawić wytrzymałość komórki na działanie beta-amyloidu, który w przebiegu choroby Alzheimera powoduje ich śmierć.