Wlewy dożylne tauryna - najlepsza jakość w rozsądnej cenie!
Facebook Instagram

Wlewy dożylne tauryna

Tauryna to nic innego jak aminokwas, który jednak nie uczestniczy w budowaniu białek naszego organizmu. Występuje ona w stanie wolnym, w największej ilości w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym, siatkówce oraz mózgu. Poznaliśmy już kilka ważnych funkcji, jakie spełnia ten aminokwas w ustroju, jednak dużo jeszcze pozostało do odkrycia. Obniżony poziom tauryny związany jest z niektórymi stanami chorobowymi i jak się okazuje, jej suplementacja może stanowić doskonały dodatek do terapii. Wlewy dożylne z tauryną pozwalają na szybkie i skutecznie uzupełnienie jej niedoborów w organizmie. 

Kroplówka tauryna – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Organizm ludzki potrafi sam syntezować taurynę, używając do tego celu cysteiny oraz metioniny. Niestety, endogenna produkcja tego aminokwasu nie zaspokaja w pełni zapotrzebowania organizmu i konieczne jest dostarczanie go również z pożywieniem. Głównym źródłem tauryny jest żywność pochodzenia zwierzęcego: mięso, podroby, ryby oraz owoce morza. Produkty roślinne charakteryzują się małą zawartością tego związku, aczkolwiek pewne jego ilości można znaleźć w kiełkach oraz wodorostach morskich. Dodatkowa suplementacja powinna więc zainteresować wegetarian i wegan, którzy mogą być narażeni na niedobory tego aminokwasu. Wlewy dożylne z tauryną będą też odpowiednie dla osób, które z powodu chorób bądź stylu życia, stosują dietę niedoborową. 

Wpływ tauryny na układ nerwowy

Tauryna jest jednym z głównych neuroprzekaźników hamujących w układzie nerwowym, tuż obok glicyny i GABA. Tauryna, w odróżnieniu od wspomnianych aminokwasów, nie posiada swojego szlaku sygnalizacyjnego, dlatego oddziaływuje poprzez receptory glicynowe i GABA. Dowiedziono, że dzięki wiązaniu się z receptorem glicynowym, tauryna może wykazywać działanie przeciwlękowe. Aminokwas ten działa również jako czynnik troficzny, warunkujący prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Obserwuje się także jest działanie neuromodulujące i neuroprotekcyjne.

Ważny związek w procesie prawidłowego widzenia

Szacuje się, że tauryna stanowi 50% aminokwasów obecnych w siatkówce oka. Tak wysoka koncentracja tauryny nie jest przypadkowa – pełni tam ona przede wszystkim funkcję przeciwutleniającą. Promieniowanie ultrafioletowe wywołuje stres oksydacyjny także w oku, więc komórki wymagają dodatkowej ochrony. Udowodniono, że zmniejszone stężenie tauryny w siatkówce ściśle koreluje z jej większymi uszkodzeniami. Dodatkowo, tauryna chroni siatkówkę przed innymi szkodliwymi czynnikami, jak na przykład podwyższone stężenie glukozy, co zapobiega wystąpieniu retinopatii cukrzycowej. Wiemy także, że aminokwas ten przyspiesza odbudowę i regenerację siatkówki. 

Dlaczego duże ilości tauryny znajdują się w mięśniu sercowym?

Wiadomym jest fakt, że tauryna wykazuje działanie podobne do przeciwutleniaczy. Wiąże ona wolne jony (na przykład żelaza czy miedzi), które przyczyniają się do wystąpienia stresu oksydacyjnego. Udowodniono, iż tauryna może zmniejszać rozprzestrzenianie się uszkodzenia po niedokrwieniu mięśnia sercowego, na przykład w przebiegu zawału. Aminokwas ten może także chronić przed negatywnym działaniem insulinooporności. 

Wlewy dożylne z tauryny są zdolne do zmniejszenia obciążenia serca, co może być niezwykle pomocne między innymi w przypadku rozwijającej się niewydolności. Wynika to z kilku mechanizmów, do których zalicza się efekt diuretyczny, modulowanie skurczu naczyń krwionośnych czy działanie przeciwstawne do angiotensyny II. Poprzez regulację stężenia jonów wapnia, tauryna jest zdolna do poprawy kurczliwości mięśnia sercowego. 

Wpływ tauryny na metabolizm glukozy

Niektóre badania nad wpływem tauryny wydają się szczególnie obiecujące dla diabetyków. Długotrwała suplementacja tego aminokwasu może skutkować obniżeniem poziomu glukozy, prawdopodobnie dzięki działaniu antagonistycznym do angiotensyny II lub regeneracji komórek trzustki. Wiadomo także, że wprawdzie tauryna nie powoduje zwiększenia wydzielania insuliny, ale może ona oddziaływać z receptorami insulinowymi, przez co zwiększa wychwyt i zużycie glukozy przez komórki wątroby i mięśnia sercowego. Badania naukowe udowodniły, że tauryna blokuje aktywność SGLT-1 – transportera glukozy, który odpowiada za wchłanianie tego cukru w jelicie cienkim.