Zastrzyk ADEK - ekspresowa porcja witamin dla organizmu
Facebook Instagram

Zastrzyk ADEK

Pierwszą witaminę odkrył nasz rodak, polski biochemik – Kazimierz Funk. Przez następne sto lat poznawaliśmy coraz to nowe związki, opisywaliśmy ich funkcje i utwierdzaliśmy się w przekonaniu, że są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Nasze organizmy nie potrafią wytwarzać witamin, więc jesteśmy zmuszeni dostarczać je wraz z pożywieniem. Witaminy A, D, E oraz K należą do związków rozpuszczalnych w tłuszczach, dzięki czemu możemy je magazynować w wątrobie i tkance tłuszczowej. Niech to jednak nikogo nie zwiedzie! Nie oznacza to, że nie jesteśmy narażeni na niedobory. Zastrzyk z witamin A, D, E i K pozwala na szybkie i skuteczne wyrównanie braków. Warto poznać bliżej niezwykłą moc tych związków.

Witamina A – retinol i jego pochodne

Witamina A uczestniczy przede wszystkim w procesie widzenia. Współtworzy ona rodopsynę – światłoczuły barwnik występujący w siatkówce oka, który umożliwia widzenie po zmroku. Niedobór tej witaminy często objawia się dolegliwością nazywaną potocznie “kurzą ślepotą”. Witamina ta uczestniczy we wzroście i różnicowaniu wielu komórek ciała, również podczas życia płodowego. Obecność witaminy A jest konieczna w procesie powstawania wielu ważnych białek w przestrzeni pozakomórkowej, między innymi: kolagenu, lamininy czy proteoglikanów. Badania wykazały, że retinol i jego pochodne wpływają również na produkcję czerwonych krwinek, a suplementacja u osób z niedoborami powoduje zwiększenie poziomu hemoglobiny we krwi.

Niedobory witaminy A, oprócz wspomnianych wcześniej problemów z widzeniem, powodują nadmierną suchość rogówki i spojówki, która może skutkować nawet całkowitą utratą wzroku. Obserwuje się także zaburzenia funkcjonowania naskórka oraz częstsze infekcje. Kto jest narażony na niedobory tej witaminy? Najczęściej są to osoby z zaburzonym wchłanianiem lipidów, w przebiegu chorób zaburzających wydzielanie żółci. Dotyczy to również osób dotkniętych chorobami zapalnymi jelit czy celiakią. 

Witamina D – dar od słońca

Przez długi czas kojarzona była wyłącznie z gospodarką wapniowo-fosforanową, jednak w ostatnich czasach zrobiło się o niej niezwykle głośno. Receptory witaminy D (VDR) odkryto w wielu tkankach poza układem kostnym, co wiąże się z mnogością spełnianych przez nią funkcji. Aktywne formy witaminy D powstają w skórze pod wpływem działania promieniowania UV. Niestety, ten proces jest wydajny jedynie w miesiącach letnich, a od października do kwietnia powinno się wdrożyć dodatkową suplementację. 

Dowiedziono, że niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością. Kolejne publikacje naukowe opisują związek niskiego stężenia tej witaminy z patogenezą chorób sercowo-naczyniowych (nadciśnienie tętnicze), nowotworowych (chłoniaki, raki: jelita, trzustki i sutka) oraz autoimmunologicznych (cukrzyca typu 1, choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenia stawów). Nie sposób krótko i zwięźle opisać wszystkich właściwości witaminy D, ale warto wspomnieć o jej działaniu neuroprotekcyjnym, które może stanowić uzupełnienie terapii przy wczesnych etapach demencji starczej.

Witamina E – w walce o młodość

Witamina E odznacza się najsilniejszym działaniem antyoksydacyjnym ze wszystkich innych witamin. Oznacza to, że posiada zdolność wymiatania szkodliwych wolnych rodników i przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu. To dobra wiadomość, gdyż mechanizm ten pozwala nam zachować prawidłowo funkcjonujące tkanki i gładką skórę na długie lata. Witamina E, dzięki swojej budowie, penetruje głęboko w głąb warstwy lipidowej skóry, gdzie wykazuje działanie nawilżające, ujędrniające oraz przyspiesza gojenie się ran. 

Witamina E wykazuje działanie ochronne na śródbłonek naczyń krwionośnych, gdzie dodatkowo zapobiega progresji zmian miażdżycowych. Ma to duże znaczenie w prewencji choroby niedokrwiennej serca, zawału, a także udaru mózgu. Obserwuje się również zależność między wysoką podażą te witaminy, a zmniejszonym ryzykiem zapadnięcia na schorzenia neurodegeneracyjne – chorobę Alzheimera i Parkinsona. 

Witamina K – niezbędna w budowie mocnych kości i krzepnięciu krwi

Główną funkcją witaminy K jest uczestnictwo w prawidłowej budowie niektórych białek, gdzie spełnia on rolę kofaktora w reakcji przyłączania cząsteczki -CO2. W ten sposób powstaje aż siedem białek biorących udział w krzepnięciu krwi: protrombina, czynniki: VII, IX, X oraz białka: C, S i Z. Niedobory witaminy K powodują zaburzenia krzepnięcia, co w konsekwencji może prowadzić do krwawień z nosa i błon śluzowych, czy krwotoków w obrębie przewodu pokarmowego i układu moczowego.

Witamina K wykazuje także wielokierunkowy wpływ na układ kostny. Pobudza proces namnażania się komórek kościotwórczych, a jednocześnie hamuje niszczące tkankę kostną osteoklasty. Dodatkowo, trzy białka odpowiedzialne za prawidłową budowę kości: osteokalcyna, MGP i GRP, wymagają obecności witaminy K. Osteokalcyna jest bezpośrednio odpowiedzialna za wiązanie jonów wapnia w tkance kostnej, co jest niezbędne do prawidłowej mineralizacji. Witamina K wykazuje także działanie ochronne w stosunku do naczyń krwionośnych, gdyż zapobiega ich wapnieniu.